Make your own free website on Tripod.com

A D R E S A R

Savet Evropske unije
Home
EX - Jugoslavija
Vodic kroz Beograd
S r b i j a i Crna gora
Drzavne institucije
Ambasade u Srbiji
Evropska unija
Politicke stranke
Pozivni brojevi Srbija i Svet

 

Savet Evropske unije
URL: http://ue.eu.int/
Savet Evropske unije (Council of the European Union) ili Savet EU (Council of the EU) ili Savet ministara (Council of Ministers) ili skraceno Savet, najvaznije je zakonodavno telo Unije. Okuplja ministre spoljnih poslova zemalja clanica ili resorne ministre (zavisno od teme o kojoj se odlucuje), a ucestalost okupljanja zavisi od problematike o kojoj se raspravlja.


Savet Evropske unije (Council of the European Union) ili Savet EU (Council of the EU) ili Savet ministara (Council of Ministers) ili skraceno Savet, najvaznije je zakonodavno telo Unije. Okuplja ministre spoljnih poslova zemalja clanica ili resorne ministre (zavisno od teme o kojoj se odlucuje), a ucestalost okupljanja zavisi od problematike o kojoj se raspravlja. Savet odlucuje o aktivnostima i ciljevima Unije, odredjuje buduce aktivnosti Unije i uskladjuje zajednicke politike u zemljama clanicama i resava njihove nesuglasice. Sastanci Saveta odrzavaju se u Bruxellesu, a tri puta godisnje i u Luksemburgu.
Predsedavanje Savetom menja se izmedju drzava clanica svakih sest meseci, prema abecednom redosledu imena drzava na maternjem jeziku, a male i velike drzave predsedavaju naizmencno. Taj redosled ce trajati do 2003. godine, kada se zbog prosirenja Unije mora usvojiti nov nacin rotacije. Za organizaciju rada Saveta zaduzeni su Glavni sekretarijat i Pravna sluzba.
Predsedavajuci vodi sastanke Saveta, koordinira sprovodjenje dogovorene politike i arbitrira u slucaju suprotstavljenih interesa drzava clanica Unije. Svaka drzava ima stalne predstavnike u Bruwellesu u COREPER-u (Council of permanent representatives), koji se sastaju jednom nedeljno i pripremaju materijale za rasprave Saveta ministara koje moze usvojiti, dopuniti ili odbaciti predloge Komisije. Zavisno od predmeta, Savet odlucuje jednoglasno ili kvalifikovanom vecinom. Za kvalifikovanu vecinu glasovi pojedinih zemalja ponderiraju se zavisno od njihove velicine. O poljoprivredi, ribarstvu, zajednickom trzistu, okolini i saobracaju odlucuje se kvalifikovanom vecinom, dok se o poreskoj i industrijskoj politici, kulturi, regionalnoj politici i socijalnoj koheziji, razvoju nauke i tehnologije i zajednickoj spoljnoj i bezbednosnoj politici i saradnji u unutrasnjim poslovima i pravosudju odlucuje jednoglasno.
Savet ministara ne treba poistovecivati s Evropskim savetom (European Council) ili "evropskim samitom", koji je skup predsednika drzava i vlada clanica EU koji se sastaju od 1974. godine najmanje dva puta godisnje. Evropski savet sastaje se svakih sest meseci u drzavi koja predsedava Savetom EU i dogovara osnove buduceg razvoja EU i resava pitanja koja Savet ministara nije resio. Sastanku Evropskog saveta prisustvuju i predsednici Komisije i Parlamenta.

General Secretariat of the Council
Rue de la Loi 175
B-1048 Bruxelles
Belgium