Make your own free website on Tripod.com

A D R E S A R

Institucije Eu
Home
EX - Jugoslavija
Vodic kroz Beograd
S r b i j a i Crna gora
Drzavne institucije
Ambasade u Srbiji
Evropska unija
Politicke stranke
Pozivni brojevi Srbija i Svet

Evropski parlament
URL: http://www.europarl.eu.int/
Evropski parlament (European Parliament - EP) cini 626 predstavnika direktno izabranih na izborima u zemljama clanicama Unije. Predstavnici se biraju na petogodisnji mandat, a zastupaju nezavisne predstavnike i predstavnike stotinak politickih stranaka, koji su uglavnom okupljeni u osam politickih grupacija.  

Evropska komisija
URL: http://europa.eu.int/comm/
Evropska komisija je, uz Evropski parlament, Evropski sud, Savet EU i Evropski savet, jedna od pet najvaznijih institucija Unije. Cini je 20 clanova i predsednik, koji deluju nezavisno od svojih vlada. Clanovi Komisije su ugledni politicari iz drzava clanica. Svaka ima po jednog clana u Komisiji, a Francuska, Italija, Njemacka, Spanija i Velika Britanija po dva 

Savet Evropske unije
URL: http://ue.eu.int/
Savet Evropske unije (Council of the European Union) ili Savet EU (Council of the EU) ili Savet ministara (Council of Ministers) ili skraceno Savet, najvaznije je zakonodavno telo Unije. Okuplja ministre spoljnih poslova zemalja clanica ili resorne ministre (zavisno od teme o kojoj se odlucuje), a ucestalost okupljanja zavisi od problematike o kojoj se raspravlja.  

Evropski sud
URL: http://curia.eu.int/
Evropski sud (Court of Justice of the European Community) nadgleda postovanje prava u tumacenju i primeni Osnivackih ugovora i akata institucija i drugih tela Zajednice (Unije). Sediste mu je u Luksemburgu, a cini ga 15 sudija i 9 nezavisnih advokata (Advocates General).  

Evropski revizijski sud
URL: http://www.eca.eu.int/
Evropski revizijski sud (European Court of Auditors) kontrolise prihode i rashode Unije i dodelu budzetskih sredstava. Sediste Suda je u Luksemburgu. Sud cini 15 sudija revizora, po jedan iz svake drzave clanice Unije, koje imenuje Savet ministara.  

Evropska investiciona banka
URL: http://www.eib.org/
Evropska investiciona banka - EIB (European Investment Bank) finansijska je institucija EU sa sedistem u Luksemburgu. Njena uloga je da osigura sredstva za kapitalne investicije vezane za razvoj i integraciju Unije. 

Evropska banka za obnovu i razvoj
URL: http://www.ebrd.com/
Evropska banka za obnovu i razvoj - EBRD (European Bank for Reconstruction and Development) osnovana je 1991. godine di bi pomoga strukturne reforme, tranziciju ka trzisnoj privredi i razvoj preduzeca i infrastrukture u zemljama bivseg Istocnog bloka. Sediste je u Londonu, a cini je 60 clanica (58 drzava, EZ i EIB).  

Evropski investicioni fond
URL: http://www.eif.org/
Evropski investicioni fond - EIF (European Investment Fund) novo je telo Unije, sa sedistem u Luksemburgu. Njegovi su deonicari Evropska investiciona banka, Komisija EU i ostale evropske finansijske institucije, koje se sastaju dva puta godinisnje.  

Evropska centralna banka
URL: http://www.ecb.int/
Evropska centralna banka - ECB (European Central Bank) sa sedistem u Frankfurtu u Nemackoj pocela je da radi 1. januara 1999, uporedo s uvodjenjem trece faze monetarne unije.