Make your own free website on Tripod.com

A D R E S A R

Evropska unija
Home
EX - Jugoslavija
Vodic kroz Beograd
S r b i j a i Crna gora
Drzavne institucije
Ambasade u Srbiji
Evropska unija
Politicke stranke
Pozivni brojevi Srbija i Svet

Službeni web site Evropske unije
URL: http://europa.eu.int/
Službeni web site Evropske unije - Evropa daje pregled osnovnih informacija o radu Evropske unije i njenih institucija. Sa web strane mogu se na svih 20 službenih jezika istraživati institucije Unije, upoznati osnovne činjenice o Uniji i njenim politikama, pretrazivati najvazniji službeni dokumenti Unije, pratiti kalendar najvažnijih događaja u Uniji, upoznati njen istorijski razvoj, pročitati najnovija saopštenja za novinare i pronaći mnogo drugih informacija o EU.


Web site Evropa počeo je da radi u februaru 1995. godine i od tada se stalno razvija. Pristup Evropi je slobodan, u skladu s politikom Unije da informacije građanima o njihovim pravima i obavezama budu što brže dostupne i besplatne.

Web siteom Evropa upravlja opšta služba za obrazovanje i kulturu (Education and Culture). Na Evropi postoji već više od milion dokumenata i internet strana raznih institucija i drugih tela Unije (u HTML formatu).

Korisnici mogu poslati pitanja Komisiji, na koje ona odgovara u roku 48 sati. Komunikacija s korisnicima ostvarena je i putem debatnih klubova (chat rooms) za direktan razgovor s važnijim osobama EU, npr. članova Komisije i drugih, news groups, to jest rasprava na unapred određenu temu iz života Unije, on-line naručivanja dokumenata i publikacija i slično.

Kada korisnik odabere jedan od 11 službenih jezika EU, na raspolaganju mu je meni koji je podeljen na nekoliko osnovnih odeljaka sajta.

Odeljak “News” donosi pregled saopštenja za novinare institucija EU, kalendar budućih događaja, kurs valuta naspram eura, razne statističke prikaze, link na EUROSTAT - statističko odeljenje EU u Luksemburgu i druge vesti. Namenjen je uglavnom novinarima i onima čiji je posao vezan za Evropsku uniju.

U odeljku “Aktivnosti” nalazi se spisak svih delatnosti EU koje takođe imaju svoje prezentacije u okviru sajta EU. Moguće je informisati se o aktivnostima EU u oblasti obrazovanja i kulture, ekologije, transporta, trgovine, poljoprivrede, energetike, humanitarne pomoći, zdravlja, regionalnih politika itd.

Sledeći odeljak je posvećen institucijama, agencijama i drugim telima EU. Odavde posetilac može otići na prezentaciju jedne od EU institucija kao što su: Evropska komisija, Evropski parlament, Evropski sud, Savet EU, zatim finansijske institucije Evropska investiciona banka, Evropska centralna banka, Evropski investicioni fond itd.

Ostali odeljci na glavnom meniju su “EU na dlanu”, “Zvanični dokumenti EU” i “Izvori informacija”. Ovde se mogu pronaći osnovni podaci o radu i ključnim problemima EU, odgovori na česta pitanja o ciljevima EU i njenom uticaju na život građana, i podaci o dokumentima i publikacijama Unije. Iz odeljka se može pristupiti bazama podataka, dokumentima i statističkim podacima.


ADRESA:
Rue de la Loi 200/Wetstreaat 200
B-1049 Bruxelles
Belgium

Evropska unija

Institucije EUFondoviAgencije itd.   Baze podatakaAkadem. instit. 

Adresar B92 - Svet - Organizacije - Evropska unija - Linkovi
Adresar B92 - Svet - Organizacije - Evropska unija - Linkovi
Адресар Б92 - Свет - Организације - Европска унија - Линкови